جرم خرید و فروش مشروبات الکلی و مجازات آن

یکی از موضوعاتی که جدیدا و به خصوص در میان جوانان مطرح شده است خرید و فروش مشروبات الکلی و مجازات آن است . همان طور که در شرع هم تصریح شده است مصرف مشروبات الکلی و مسکرات حرام است . ما نیز در این نوشتار قصد داریم شما را با مفهوم خرید و فروش مشروبات الکلی و مجازات آن آشنا نماییم.

 

خرید وفروش مشروبات الکلی در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است و مواد 702 و 703 به بیان این جرم و مفهوم و مجازات آن پرداخته اند .

ماده ۷۰۲– هرکس مشروبات الکلی را تولید کند یا بخرد یا بفروشد یا در معرض فروش قرار دهد، یا حمل و یا نگهداری کند یا در اختیار دیگری قرار دهد، مطابق با این ماده قانونی به 6 ماه تا 1 سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان 5 برابر ارزش عرفی کالای یاد شده محکوم خواهد شد.

 

‎ماده ۷۰۳– واردات مشروبات الکلی به کشور قاچاق محسوب می‌گردد و وارد کننده صرف‌ نظر از میزان‌ آن به 6 ماه تا 5 سال‌ حبس و تا 74 ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان ده برابرارزش عرفی کالای یاد شده محکوم می‌شود. رسیدگی به این جرم در صلاحیت محاکم عمومی می‌باشد.

 

‎تبصره ۱- درخصوص مواد (۷۰۲) و (۷۰۳)، هرگاه مشروبات الکلی کشف شده، به میزان بیش از 20 لیتر باشد، وسایلی که برای حمل آن مورد استفاده قرار می‌گیرد چنانچه با اطلاع مالک باشد به نفع دولت ضبط خواهد شد، درغیر این صورت مرتکب به پرداخت معادل قیمت وسیله نقلیه نیز محکوم خواهد شد.

‎تبصره ۲- هرگاه کارکنان دولت یا مؤسسات وابسته به دولت همانند شوراها، شهرداری ها یا نهادهای انقلاب اسلامی و به طور کلی کارکنان قوای سه‌گانه و همچنین کارکنان نیروهای مسلح و مأموران به خدمات عمومی در جرائم موضوع مواد (۷۰۲) و (۷۰۳) مباشرت، معاونت یا مشارکت بنمایند، علاوه بر تحمل مجازات های اعلام شده، ‌به انفصال موقت از یک‌ سال تا پنج‌ سال از خدمات دولتی محکوم خواهند شد.

بنابراین به طور خلاصه مجازات خرید وفروش مشروبات الکلی در سه دسته قابل تقسیم بندی است که عبارت اند از

  1. 1 – شش ماه تا یک سال حبس ؛
  2. تا هفتاد و چهار ضربه شلاق ؛
  3.  پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش عرفی ( تجاری ) کالای یاد شده .

در خصوص خرید و فروش مشروبات الکلی نکته قابل توجه این است که این مجازات قابل تعلیق نیست .

چطور جرم خرید و فروش مشروبات الکی را پیگیری نماییم و مرجع صالح برای رسیدگی کدام است؟

ابتدا  لازم است که شما به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه کرده و شکایت کیفری خود را مطرح نمایید سپس پرونده کیفری در دادسرا ثبت می شود و پرونده به یکی از شعب دادیاری ارسال می‌شود و در ادامه دادیار، متهم را برای ادای توضیحات احضار می‌کند.

اگر متهم اقرار نمود در ادامه دادیار قرار وثیقه نسبت به متهم صادر می‌کند و متهم نیز با ارائه وثیقه به میزان تعیین‌شده به‌طور موقت آزاد می‌شود. با توجه به اقرار متهم در دادسرا و همچنین گزارش مرجع انتظامی، دادیار قرار مجرمیت متهم دعوا را صادر می‌کند و کیفرخواست صادرشده در دادسرا به مجتمع قضایی کیفری صالح فرستاده می‌شود.

آیا خودرو حمل مشروبات الکلی ضبط می گردد؟

بله ولیکن در مواردی که استفاده کننده مالک نبوده و مالک عامداً آن را در اختیار مرتکب قرار نداده باشد، خودرو حمل مشروبات الکلی توقیف نمی شود .

درادامه یک نمونه رای مربوط به خرید و فروش و نگهداری مشروبات الکلی بیان شده است 

شماره دادنامه: ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۰۴۰۰۲۷۳              مورخ: ۱۳۹۳/۰۳/۰۷

 

رای بدوی

در خصوص اتهام و.ع. فرزند و. مبنی بر فروش مشروبات الکلی دست ساز (۵/۴ لیتر) با عنایت به جمیع محتویات پرونده، گزارش واصله و مفاد کیفرخواست صادره از سوی دادسرای ناحیه ۲۱ تهران و توجه به دفاعیات بلاوجه نام برده در جریان دادرسی و در جلسه دادگاه

به سبب وجود دلایل و قرائن و امارت متقن و موجب حصول علم و یقین بر بزهکاری وی از جمله کشف و ضبط مشروبات الکلی هنگام ارائه و فروش توسط ضابطین متعاقب انجام معامله صوری و برقراری تماس تلفنی

با نامبرده جهت خرید مشروبات موصوف و همچنین سوابق متعدد و مکرر وی در جرایم مشابه به تایید واحد رایانه دادسرای ناحیه ۲۱ تهران و سایر قرائن موجود و مندرج در پرونده، بزهکاریش محرز است؛

فلذا به استناد ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی حکم محکومیت وی به تحمل شش ماه حبس تعزیری با احتساب ایام بازداشت قبلی به انضمام تحمل هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری و همچنین پرداخت مبلغ شش میلیون و هفتصد هزار ریال معادل پنج برابر ارزش تجاری (عرفی) مشروبات مکشوفه از نام برده در حق صندوق دولت صادر و اعلام می گردد.

مشروبات مکشوفه نیز معدوم شوند، رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر در محاکم تجدید نظر استان تهران می باشد.

رای تجدید نظر

آقای و.ع. نسبت به دادنامه ۲۰۰۰۶۹ مورخ ۲۶/۱/۹۳ صادره از شعبه ۱۰۸۸ دادگاه عمومی جزایی تهران مشعر بر محکومیت غیرقطعی محصله از بابت فروش مشروبات الکلی دست ساز به میزان ۵/۴ لیتر به تحمل حبس و شلاق تعزیری و جزای نقدی تجدیدنظرخواهی کرده اند

با توجه به مفاد لایحه ابرازی تجدیدنظرخواه و گزارش مرجع انتظامی مبنی بر حاضر شدن نامبرده در محل فروش و در اختیار قرار دادن مشروبات الکلی در ید دیگری گرچه وی اعلام کرده از اقلیت های دینی هستند و در شرع تابعه وی شرب خمر و نگه داری و ساختن آن حرام اعلام نشده است و گرچه مشروبات الکلی مکشوفه در حد ۵/۴ لیتر می باشد

لکن این امر سالب مسئولیت وی در خصوص در اختیار غیر قرار دادن آن چه از طریق فروش و یا غیرفروش و یا در معرض فروش قرار دادن نمی باشد؛ علی هذا با رد مدافعات وی و اعمال تبصره ۲ ماده ۲۲ از قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مجازات حبس تعزیری معینه را با توجه به وضعیت وی (عائله مندی) به شش میلیون ریال جزای نقدی تبدیل و با این وصف با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته را به استناد بند الف از ماده ۲۵۷ از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری تایید نموده و اعلام می دارد.

موسسه حقوقی وکیل برتر با در اختیار داشتن وکیل پایه یک دادگستری و مشاورین حقوقی باتجربه درخدمت شما عزیزان است . و شما می‌توانید سوالات حقوقی خود را با کارشناسان ما درمیان بگذارید و پاسخ مناسب را دریافت نمایید . و یا به کمک وکیل پایه یک دادگستری در این موسسه دعوای کیفری خود را پیگیری نمایید .

 

4.3/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *