موجبات ارث

 

ارث یکی از موضوعات پرکاربرد در حوزه حقوق مدنی و خانواده است. آشنایی با شرایط و نکات مربوط به آن می‌تواند در حل و فصل اختلافات خانوادگی و احقاق حق در این زمینه مفید و موثر باشد.

ما نیز در این نوشتار قصد داریم به بررسی ارث و موجبات آن بپردازیم. مشاوران و وکلای ما در موسسه حقوقی وکیل برتر نیز پاسخگوی سوالات شما هستند و می‌توانند در افزایش آگاهی و حل و فصل دعاوی خانوادگی با منشا ارث شما را یاری کنند.

 

 ارث چیست

ارث از اسباب تملک قهری است. به این معنی که فرد با ارثی که به او می‌رسد می‌تواند مالک اموال، ثروت، یا املاک شود.

وارثان زمانی به ارث  خود می‌رسند که دیون و حقوق متوفی را ادا کرده باشند .و اگر وصیت نیز کرده آن وصیت را انجام داده باشند. و در صورت نبودن وارث امروزه  امر ترکه با حاکم است. و حاکم اموال و ترکه کسی را که فوت کرده و وارثی نیز ندارد اداره می‌کند.

 

 موجبات ارث

 

موجبات ارث دو امر  است نسب و سبب.

 

 نسب (خویشاوندان نسبی)

 

منظور از نسب خویشاوندی ناشی از تولد انسانی از انسان دیگر است. به خویشاوندان نسبی خویشاوندان خونی هم گفته می‌شود. خویشاوندان نسبی خود به دو دسته تقسیم می‌شوند :

  • خویشاوندان طولی یا عمودی .
  • خویشاوندان عرضی یا در خط اطراف.

 

 خویشاوندی طولی یا عمودی

 

این خویشاوندی بین دو شخصی که یکی از دیگری بدون واسطه یا باواسطه متولد شده باشد وجود دارد. مانند خویشاوندی پدر و فرزند. این خویشاوندی خود به دو دسته تقسیم می‌شود:

  • خویشاوندی  طولی صعودی و یا عمودی صعودی
  • خویشاوندی طولی نزولی و یاعمودی نزولی

 

 

خویشاوندی طولی صعودی یا عمودی صعودی

 

خویشاوندی است که پدر و مادر و اجداد نسبت به اولاد و اولاد اولاد خود دارند. مثلاً پدر و مادر خویشاوند طولی صعودی فرزند خود هستند.

 

 

 خویشاوند  طولی نزولی یا عمودی نزولی

خویشاوندی است که اولاد یا اولاد اولاد نسبت به پدر و مادر و اجداد خود دارند. مثلاً فرزند خویشاوند عمودی نزولی پدر و مادر خود است.

 

 

 خویشاوندی عرضی یا درخط اطراف

 

این خویشاوندی بین دو شخصی که  از شخص دیگر با واسطه یا بدون واسطه متولد شده باشد برقرار می‌شود. مانند خویشاوندی بین برادر و خواهر که هر دو از یک پدر ومادر یا یک پدر و یک مادر متولد شده‌اند.

 

 

سبب

 

سبب نوعی خویشاوندی است که در اثر عقد نکاح دائم بین زن و مرد به وجود می آید.

ماده ۹۴۶ قانون مدنی مقرر می دارد: «زوجین که زوجیت آنها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند از یکدیگر ارث می برند.»

 سبب در معنای اعم خود شامل نکاح دائم و ولاء است.

ولاء به معنای دوستی و نزدیکی دو شخص و نیز تسلط شخصی به شخص دیگر است. که در نتیجه فوت دیگری در صورتی که برای متوفی وارث نسبی و سببی نباشد از او ارث ببرد .

مقررات مربوط به ولاء امروزه متروک مانده چرا که مربوط به برده داری است ودر جامعه امروزی وجود ندارد.

 

امروز طبق ماده866 قانون مدنی امر ترکه متوفی بلاوارث مربوط به حاکم است. و حاکم وظیفه اداره کردن اموال  چنین شخصی را برعهده دارد.

بنابراین در حال حاضر باید وراث سببی را منحصر به طرفین نکاح دائم یعنی زن و مرد بدانیم.

 

چنان چه در این زمینه سوالاتی برای شما به وجود آمد یا نیاز به کمک و مشاوره داشتید مشاورین حقوقی ما در موسسه حقوقی وکیل برتر پاسخگوی سوالات شما هستند .هم چنین می توانید از کمک وکیل پایه یک دادگستری نیز استفاده نمایید.

 

موجبات ارث

ارث موجبات ، شرایط و موانعی دارد . منظور از موجب ارث ، منشا انتقال قهری اموال متوفی به وارث است موجب ارث دو امر است : نسب و سبب
خیشاوندان نسبی ، خیشاوندی ناشی از تولد انسانی از انسان دیگر است . به خویشاوندی نسبی ، خویشاوندی خونی هم گفته میشود . خویشاوندی نسبی خود به دو دسته تقسیم میشود : خویشاوندی طولی یا عمودی و خویشاوندی عرضی یا در خط اطراف

خویشاوندی طولی یا عمودی

این خویشاوندی بین دو شخصی که یکی از دیگری بدون واسطه یا با واسطه تولد یافته باشد وجود دارد : مانند خویشاوندی پدر و فرزند . این خویشاوندی خود به دو دسته تقسیم میشود : خویشاوندی طولی صعودی یا عمودی صعودی و خویشاوندی طولی نزولی یا عمودی نزولی

خویشاوندی طولی صعودی یا عمودی صعودی

خویشاوندی است که پدر و مادر و اجداد ، نسبت به اولاد و اولادِ اولاد خود دارند مثلا: پدر و مادر خویشاوند طولی صعودی فرزند خود هستند.

 

خویشاوندی طولی نزولی یا عمودی نزولی

خویشاوندی است که اولاد یا اولادِ اولاد ، نسبت به پدر و مادر و اجداد خود دارند : مثلا فرزند ، خویشاوند عمودی نزولی پدر و مادر خود است.

 

خویشاوندی عرضی یا در خط اطراف

این خویشاوندی بین دو شخصی که از شخص دیگر با واسطه یا بدون واسطه ، متولد شده باشند برقرار میشود : مانند خویشاوندی بین برادر و خواهر که هر دو از یک پدر یا مادر یا یک پدر و مادر متولد شده اند . همچنین خویشاوندی عمو با برادر زاده که یکی بدون واسطه و دیگری با واسطه از شخص دیگر متولد شده اند

خویشاوندی سببی: سبب در معنی اخص خود نوعی خویشاوندی است که در اثر عقد نکاح دائم بین زن و مرد به وجود می آید . ماده 940 قانون مدنی مقرر میدارد :« زوجین که زوجیت آنها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند از یکدیگر ارث می برند»

 

 

به ما رای دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *