aefaw x

تمکین همسر و شرایط آن

تمکین همسر و شرایط مربوط به آن از موضوعات مهم حقوقی است که بررسی آن می تواند پاسخگوی سوالات بسیاری از مردم در دعاوی خانوادگی باشد. در این نوشتار قصد داریم به بررسی چندین مفهوم از جمله تمکین شرایط و انواع آن بپردازیم.

 

وکلای پایه یک دادگستری و مشاورین حقوقی ما در موسسه حقوقی وکیل برتر نیز پاسخگوی سوالات شما هستند و می توانند شما را در طرح دعوی تمکین و حل و فصل اختلافات ناشی از این امر یاری کنند.

تمکین چیست

یکی از اثرات مهمی که ازدواج به همراه دارد و مسئولیتی که روی دوش زن و مرد قرار می گیرد مسئله تمکین است . یکی از عواملی که باعث استوار شدن زندگی خانواده می‌شود تمکین همسر است. معمولاً در دعاوی که در دادگاه خانواده مطرح می شود یکی از دلایل اختلاف زن و شوهر است عدم تمکین است.

 

قانون مدنی نیز به این بحث پرداخته است و این وظیفه و تکلیف در زندگی زناشویی در قانون مدنی هم بیان شده است که طبق آن ،همین که زن و مرد ازدواج کردند و روابط زوجیت بین آنها به وجود آمد حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می‌شود که یکی از این حقوق و تکالیف تمکین است.

 

درواقع به محض اینکه عقد نکاح بین زن و مرد برقرار شد زن و شوهر موظفند که در روابط خود یکسری تکالیف قانونی و شرعی را رعایت کنند. یکی از این وظایف تمکین است. اگرچه معمولا تمکین برای زنان استفاده می‌ شود . وزن باید در مقابل شوهرش به یکسری وظایف پایبند باشد و حقوق شوهر خود را رعایت کند ولی تمکین فقط مخصوص زنان نمی باشد و مرد نیز باید در حق همسر خود وظایفی را انجام دهد.

طبق قانون تمکین به دو دسته تقسیم می شود. تمکین عام و تمکین خاص.

 

تمکین عام

تمکین عام به معنای خوش رفتاری یا حسن معاشرت با همسر و اطاعت از خواسته‌های شرعی همسر است. مانند رعایت نظافت و آرایش برای همسر خود به طوری که شرایط خانوادگی و زمان و مکان اقتضا کند. همچنین تمکین عام به این معناست که خانم خانه ریاست شوهر را در خانواده بپذیرد. در قانون کشورما و بسیاری از کشورهای اسلامی ریاست خانواده از نظر مدیریت و رهبری بر عهده مرد است .

 

البته این مبحث به این معنی نیست که توافق و همکاری زن و شوهر با یکدیگر در زندگی لازم نیست. در واقع به معنای اطاعت زن از مرد در امور زندگی مشترک است. و شامل اموری می‌شود که از نظر قانونی بر عهده زن است. و اگر مرد از همسر خودش کاری خلاف شرع و قانون را بخواهد خانم تکلیفی به اطاعت ندارد. به طور مثال اگر از همسرش بخواهد که نماز نخواند و روزه نگیرد ، در این حالت زن موظف به اطاعت از او نمی‌باشد.

 

تمکین خاص

تمکین به معنای خاص یعنی اینکه زن در روابط زناشویی از همسرش اطاعت کند. و از برقراری رابطه با همسر در صورت خواست او خودداری نکند. آنچه که در عرف تمکین تلقی می‌شود بیشتر در قالب این نوع از تمکین است .اما این تمکین خاص همیشگی و مطلق نیست و استثنائاتی در قانون پیش‌بینی شده که در آن ها زن می تواند از شوهرش تمکین و اطاعت نکند ولی در عین حال از همه حقوقی که دارد برخوردار شود.

 

استثنائات تمکین

 

●       بیماری مقاربتی شوهر که در این حالت زن حق دارد از رابطه جنسی با او خودداری کند

●       بیماری و ناتوانی خود زن به حدی که قادر به انجام وظایفش نباشد

●       وقتی زن برای دوری کردن از اعمال حرام و در واقع اطاعت از خداوند تمکین نمی‌کند .مانند وقتی که زن در حال حیض و نفاس یا احرام باشد که در این شرایط نمی تواند رابطه جنسی انجام دهد.

●       ترس وخوف بدنی ،مالی وشرافتی برای زن وجود داشته باشد

●       خودداری کردن از تمکین و اطاعت کردن تا زمان پرداخت مهریه توسط شوهر.

 

حق حبس و تمکین

 

فرض کنید مهریه خانمی در هنگام عقد تعدادی سکه تعیین شده است. و خانم شرط کرده که هر موقع مهریه اش را بخواهد شوهر آن را پرداخت کند. در این حالت زن می تواند قبل از اینکه تمکین کند ابتدا پرداخت مهریه اش را مطالبه کند .

 

این موضوع که عدم تمکین  فقط در روابط جنسی می باشد یا در رابطه با انجام تمام وظایفی که زن بر عهده دارد است پرونده‌ها و آرای دادگاه‌ها بیان کننده این هستند که هر نوع تمکین را شامل می‌شود.

 

البته نکته قابل توجه این است که اگر زن به خواست واراده خودش تمکین کند دیگر نمی تواند از حق حبس خود استفاده کند. یعنی زن فقط زمانی می تواند تمکین خود را منوط به پرداخت تمام مهریه کند که قبلاً تمکین نکرده باشد ،و گرنه چنین حقی نخواهد داشت.

 

نشوز یا عدم تمکین

منظور از عدم تمکین و نشوز عبارت است از نافرمانی یکی از دو زوجین. بنابراین این نکته نشان می دهد که تمکین فقط مخصوص زن نمی باشد و مرد را هم شامل می‌شود.

 

بنابراین نافرمانی زوج نیز و عدم ایفای مقتضیات زندگی مشترک نشوز نام دارد. ولی در عمل و حقوق امروزه واژه نشوز بیشتر در مورد زن به کار می رود .

و اگر زنی از همسرش تمکین نکند در اصطلاح حقوقی ناشزه نامیده می‌شود. در این حالت مرد می‌تواند به دادگاه مراجعه کند و الزام زن را به تمکین بخواه.د به علاوه زن به علت عدم تمکین خود حق دریافت نفقه در آن مدت را نخواهد داشت.

 

اگر زن بدون هیچ مانع شرعی و قانونی از انجام وظایف زوجیت امتناع کند استحقاق خود را برای دریافت نفقه از دست می دهد. هم چنین مردی که وظایف خویش را انجام نمی‌دهد همسر او می‌تواند با مراجعه به دادگاه الزام همسر را به انجام وظایف و تکالیف قانونی خود درخواست کند. نافرمانی مرد سوء معاشرت محسوب می‌شود که از مصادیق عسر و حرج است. و به زن این حق را می دهد که به دادگاه مراجعه و به استناد قرار گرفتن در عسر و حرج تقاضای طلاق نماید.

 

درصورتی که در این زمینه برای شما سوالاتی به وجود آمد با وکلا و مشاورین حقوقی ما در موسسه حقوقی وکیل برتر تماس حاصل نمایید .

 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *